Аранжиране на маса
Аранжиране на маса
Дали ще посрещате гости в хола, или сте организатори на официални събития, аранжирането на маса е част от етикецията. Правилната аранжировка ще създаде добро впечатление и ще способства за уюта.
Правила при аранжировка на маса
Интересната и запомняща се обстановка винаги изненадва приятно дори най-претенциозните гости. Изисканата кухня трябва да бъде сервирана на маса с впечатляваща аранжировка. За да ви улеснят в този процес, нашите специалисти от онлайн магазин Пазарувай лесно обръщат внимание на някои основни правила:
- Брой на приборите за хранене – той варира и задължително трябва да съответства на броя блюда, които ще поднесете. Сервирайте ги според реда на употреба – отвън навътре;
- Планирайте необходимата посуда – тя също трябва да е съобразена с броя на ястията, които ще сервирате. Ако в менюто ви е включено ястие, изискващо допълнително сосове, масло или някакъв друг продукт, то в аранжирането предвидете отделни чинии и сосиери;
- Сервирайте ястията от лявата страна и ги отсервирайте от дясната;
- Напитките сервирайте откъм дясната страна.
Какво е необходимо за впечатляваща аранжировка на маса?
Освен по-горе изброените правила, в следващите редове ще поговорим за отделните компоненти, които помагат за красивата аранжировка на масата:
1. Покривка – обикновено най-често се избират покривки с бели цветове, защото създават усещане за спокойствие и умиротвореност. За да сте сигурни, че няма да бъдат изцапани, ви съветваме да си закупите подходящи подложки към тях. Ако все пак сте фенове на по-цветните варианти, нашият съвет е да избирате покривки с меки цветове. Макар да няма разлика в цените, някои хора предпочитат тишлайфери, особено по празници като Коледа и Великден.
2. Чинии – за правилната аранжировка на масата задължителен елемент са чиниите. Трябва да притежавате по една за всяко ястие, което ще сервирате. Прието е подреждането да е по големина, като най-отдолу стои чинията за основно, последвана от тази за салата, а върху тях – купа за супа.
3. Прибори – това е доста сложна тема за повечето хора. Винаги стои въпросът с колко прибора трябва да разполагате? Отговорът е със средни за салата, топли и студени предястия. За супата и основното ястие са ви необходими големи прибори, а десерта сервирайте с подходящи малки вилички или лъжички, както и нож, ако е необходимо.
4. Чаши – правилото за сервирането им е отдясно за по-голямо удобство. Специалистите препоръчват да не се поставят повече от три чаши, като съветват да предвиждате и чаша за вода.
5. Салфетки – съобразете цвета им с този на покривката. Препоръчваме ви салфетките да са трипластови, тъй като са по-дебели, което създава удобство при ползване. Можете да заложите такива с различни украси – флорални мотиви или геометрични фигури. Не пропускайте да изберете и подходящи рингове за поставянето им.
Погрижете се и за присъствието на подходящи аксесоари и декорации за аранжировката на маса – пепелници, вази, ароматни свещи.
Login and Registration Form